Gemoedstoestand of mindset

12 december 2017
Sandra Lagace
Geen reacties

Let jij wel eens op of je de dingen ziet zoals ze zijn? Of ren je jezelf achterna? Wil jij de dingen ook altijd veranderen? Volgens de grondlegger van Mindfulness, Jon Kabat-Zinn zijn er houdingen die helpen dat je je beter voelt in het leven. Mijn blog gaat over een juiste instelling.

Je alarm gaat af en je denkt, NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ! Je draait je nog eens om. Je hebt er spijt van dat je zo laat naar bed bent gegaan gisteren avond. Je denkt aan die twee wijntjes die je nog nam, want het was zo gezellig met je vrienden,… daar heb je nu spijt van. Je keel voelt kurkdroog, je hebt hoofdpijn en je voelt je Brak, met een hoofdletter B. Wanneer je uitgeput weer in slaap valt, gaat je alarm na 5 minuten opnieuw. Je wordt weer wakker en er opnieuw aan herinnerd dat het toch echt Maandag is en dat je over 1 uur in die trein moet zitten naar je werk.

Je ziet het al voor je, volle treinen, geen zitplaats, vertragingen, wind, regen…..Regen maakt je zooo chagrijnig ! Nee, je ziet al weer op tegen deze werkweek. Oja, en vanavond heb je die workshop. Oh, neeeeee. Je wil alleen maar slapen.

 

Je kunt alleen maar aan je bed denken

 

Als je in de trein zit, eet je wezenloos een boterham met kaas. Je irriteert je aan die vrouw die om de haverklap zit te bellen met kantoor. Je kijkt met afkeurende blik naar haar. Ja, jij bent ook niet blij met die vertraging. Maar je voelt je nog geïrriteerder door haar harde stem die door de coupé galmt.

Je ontdekt op tijd dat je op je eindbestemming bent aangekomen. Je gooit de restanten van je brood met kaas in de afvalbak.

Je stapt in de bus en laat je met een plof zakken op de stoel. Ook weer zo’n volle bus maar je hebt in ieder geval een plek. Je kijkt wezenloos naar buiten en denkt aan die vergadering die je vandaag hebt. Pfffff, geen zin.

Om half zes ren je nog op tijd de trein in richting huis. Je kunt alleen maar aan je bed denken, maar ja, die workshop.  Je hebt een knagend gevoel van honger. Al die koffie heeft je hoofdpijn vandaag geen goed gedaan.  Je hebt gelukkig nog een zak met snoep gekocht op het station. Voordat je thuis bent is die ook op. Je voelt dat je behoorlijk opgefokt raakt door al die suiker. Je hebt eigenlijk ook geen trek meer.

 

Je valt maar niet in slaap en ligt te tobben

 

Als je `s-avonds laat in bed stapt, besef je dat je niet veel hebt opgestoken van de workshop. Je ziet op tegen dat project dat je morgen af moet krijgen. Je valt maar niet in slaap en ligt te tobben.  Om 1 uur `s-nachts log je nog eens in op je laptop en werkt aan je project. Twee uur later, rol je vermoeid je bed in. Om 6 uur gaat de wekker en trek je je dekbed nog eens over je hoofd.

Volgens Jon Kabat-Zinn is het cruciaal dat je een juiste instelling hebt, en gaat opletten en leven in het heden. Je zult zien dat je meer ontspant, kalmeert, je kunt concentreren en helderder ziet.

Wie wil dat nou niet? Het vergt wel enige oefening. Maar je zult merken dat het de moeite waard is.

 

Kijk, luister, observeer, ervaar en voel

 

Let jij wel eens op of je de dingen ziet zoals ze zijn? Of ren je jezelf achterna? Wil jij de dingen ook altijd veranderen? En wordt je er ook zo moe van omdat het niet lukt? Kijk eens wat er gebeurt als je ontvankelijk bent en aanvaard wat er om je heen gebeurt.

Wanneer je oordeelt, wie doet het niet, probeer je er dan bewust van te zijn dat het gebeurt. Je zult verrast zijn dat de dingen `opeens’ minder groot en erg lijken (zie ook mijn blog `Limburgers zijn dom, Zeeuwen zijn `zuunig‘).

Dus wanneer het alarm gaat, denk dan met een big smile terug aan die te gekke avond van gisteren en lach om die te gekke vrienden van je.  Zelfs je hoofdpijn kan je niet van je à propos brengen, je had een heerlijke avond toch?

Geniet van je ontbijt. Kijk naar alle mensen in de trein en luister naar hun verhalen. En observeer eens hoe je mede passagiers verbaal of non-verbaal communiceren. Misschien hadden ze liever ook in hun bed gelegen. Of kijk eens naar dat mooie landschap dat aan je voorbij zoeft.  Neem eens een wandeling met je collega’s in de pauze en heb belangstelling voor hun verhalen.

Die verplichtingen `s-avonds? Je kunt natuurlijk ook een keer afzeggen. Maar als je gaat, geniet er dan van. Je wordt er niet slechter van toch?

Kijk, luister, observeer, ervaar en voel ! Ervaar wat er gebeurt wanneer je het leven met een glimlach tegemoet treedt. Probeer het eens, morgen?

Wil jij ook weer regie over je leven? Boek dan nu de training
`Regisseur van je leven in 1 dag’ of neem contact met ons op
voor een op maat training of coaching.

Wij waarderen uw feedback! Laat hieronder uw reactie achter

Reacties zijn gesloten.

© 2021 Lagace HR Training & Coaching - Algemene Voorwaarden - Disclaimer
Webdesign & realisatie: Go Online