Drie keer ‘Waarom luister je niet?’

14 augustus 2020

Drie-keer-waarom-luister-je-niet

Kate Murphy heeft voor haar boek `You’re Not Listening (what you’re missing and why it matters)’ een groep mensen op vijf continenten de vraag gesteld, `Wie luistert er naar je?’. Het teleurstellende resultaat was dat er over het algemeen een lange en ongemakkelijke pauze volgde. Het bleek dat men het moeilijk vond om antwoord te geven. De groep die ondervraagd werd, had moeite om een naam te noemen van iemand die `echt’ luistert, zonder afgeleid te zijn. Iemand die zijn mobiele telefoon weg legt en aandacht voor jou heeft. Iemand die geen oordeel velt.

Een grote groep van de ondervraagde mensen gaf aan dat ze zelf ook geen goede luisteraar was en ze kon vaak niet goed uitleggen wat het betekent wanneer iemand goed kan luisteren.

Kate concludeert dat we, ondanks alle technieken en digitale communicatie van tegenwoordig, alleen maar eenzamer en geïsoleerder lijken te worden.

We hebben het allemaal weleens ervaren, dat we ons niet gehoord en daarmee niet gezien voelden. Drie zintuigen komen bij elkaar in één zin; `horen, zien en voelen’. En als we geluk hebben, kennen we iemand, of misschien wel een paar mensen, waar we graag naar toe gaan, omdat die persoon ons aandacht geeft. Een zogenaamde `go-to person’.

Ik weet niet meer hoe ik de huidige tijd moet noemen. Is het nog het Coronatijdperk, of is het een soort trial periode van thuis – kantoorperiode? Het blijft in ieder geval een uitdaging om elkaar op een goede manier aandacht te geven. Ik geef je graag 3 gouden tips hoe je dit toch kunt doen.

1] Doe eens gek!

Stuur een kaartje en bedank de ander voor wat hij of zij voor jou betekent. Als je niet zo’n goede schrijver bent, kan het ook een bos bloemen zijn of een doos bonbons. En nee, niet via die WhatsApp, mail, Facebook of sms. Doe eens gek en maak het speciaal.

Ik werkte zelf ooit voor een opdrachtgever en was ontroerd dat het personeel een kaartje kreeg in moeilijke tijden om ons een hart onder de riem te steken. Het bleef niet bij het kaartje. Er volgde ook bloemen en de chocola. Het waren niet eens het kaartje, bloemen of chocolade op zich. Het was de tekst die geschreven was om mij te bedanken. Ik beloof je dat mensen gemotiveerder zijn en harder voor je zullen lopen.

2] Pak de telefoon en kijk wat er gebeurt….

Ik ben er van overtuigd dat wanneer we elkaar in de ogen kunnen kijken, dit het beste werkt. Het video bellen komt menigeen langzamerhand de neus uit. Ik hoor veel mensen klagen over de connectie die je niet kunt maken via het scherm van je computer. Mijn ervaring is dat ik vaak tegen onderkinnen of gezichten in de duisternis zit aan te kijken of onverwacht een rondleiding door de huiskamer of keuken krijg. Er is ook vaak afleiding van onverwachte stoorelementen, zoals de postbode die het pakje komt afleveren, het kind dat aandacht nodig heeft, de partner die eerder thuis komt of de poes die vrolijk over het toetsenbord loopt.

Het lijkt alsof we verslaafd zijn aan WhatsApp, Facebook en Instagram en soms vergeten dat we ook nog kunnen bellen. Soms krijg ik van vrienden een ingesproken WhatsApp berichtje. Dat voelt al veel persoonlijker dan een geschreven bericht.

Pak de telefoon eens en `luister’ naar de ander. Luister `echt’, dat wil zeggen met oprechte belangstelling en zie wat er gebeurt. Je bent op de hoogte wat er speelt. Mensen vinden het fijn om gehoord te worden. Het zorgt voor verbinding. En deze aandacht is onbetaalbaar. Geen enkele financiële prikkel kan daar tegenop.

3] We all smile in the same language

Ik daag je uit om het volgende één dag uit te proberen. Iedereen die je ontmoet, geef je een brede glimlach. Kijk eens wat er gebeurt. Ik beloof je dat je je beter zult voelen. Je zult automatisch meer aandacht geven aan de mensen om je heen, want je bent gefocust op je omgeving. Het positieve bij effect is dat je omgeving jou ook zal opmerken en in veel gevallen terug zal glimlachen. Dus `wie goed doet, goed ontmoet’! Als je het aandurft om het nog een dag te doen, of misschien wel een week zul je verrast zijn over de connectie die je maakt met soms de grootste zuurpruim of ingetogen persoon in je omgeving. Er kunnen mooie dingen ontstaan.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.