HOEZO, PROBLEEM?

20 augustus 2017
Sandra Lagace
Geen reacties

STEL JE EENS VOOR…..

Stel je eens voor. Het is een doordeweekse avond, het is al laat. Je kijkt naar een leuk programma op de televisie. Alhoewel, je bent al twee keer in slaap gevallen. Ken je dat? Je moet vroeg op morgenochtend want het is immers een `gewone’ werkdag.

Je ligt lekker op de bank en je weet, ik `moet’ naar bed. De tijd die rest voordat je wekker gaat, zie je kleiner en kleiner worden. `Ach, nog even’ denk je.  Je wil die film tot het einde zien. En ook dat actualiteitenprogramma. Maar als je denkt aan morgen, word je niet blij. Oeff, dat werkoverleg met je manager…..Je wil er niet aan denken, maar in de pauze van de film, voel je weer die knoop in je maag. Als je de televisie na middernacht uitzet, voel je je uitgeput.

LUISTER GOED. Ik ga nu een echt een héle gekke situatie schetsen. Stel, je gaat dadelijk naar bed. Ik weet zeker dat je, voordat je het licht uitdoet, jezelf nog een paar keer als een hond in zijn mandje omdraait totdat je goed ligt. Ik weet zeker dat je dan nog een keer aan morgen denkt en aan wat er gaat komen. Stel je voor, er gebeurt iets hééééél geks vanacht.

Je weet niet hoe het kan…….. maar…..je wordt morgen wakker. Je ziet de zon tussen de gordijnen door de slaapkamer binnen komen, je  ogen zitten nog een beetje dicht. Buiten hoor je de vogeltjes vrolijk fluiten. Ruik je de koffie? Je bent net wakker geworden en je hebt langzaam het besef van de dag gekregen. En wat denk je? Je voelt je TOPPIEEEEE! Al je zorgen en problemen van gisteren zijn verdwenen.

Waaraan merk je dat? Hoe merkt jouw omgeving dat aan jou?

 

WONDERVRAAG

Deze vraag heet de wondervraag. En de wondervraag doet wonderen.

Als het voor een persoon of organisatie lastig is om succes te beschrijven, kan de wondervraag uitkomst bieden. Het helpt je namelijk om een voorstelling te maken van de oplossing.

Nu heb ik geleerd dat er geen problemen zijn, alleen maar feiten. Mensen maken van die feiten vaak een probleem. Als ze zo verward zitten in de feiten en er niet meer uit komen, dan haal je die feiten gewoon weg. Hoe? Met de wondervraag. Een beetje magisch poeder erover en hopla!

Dus vanuit de gewenste situatie kijken we naar de feiten. En dan ontdekken we vanuit die omgekeerde situatie wat we anders dienen te doen, waar we nu een probleem van maken.

 

DE REGIE WEER IN HANDEN?

U zit weer met een bak chips voor de televisie. In plaats van te piekeren over wat u allemaal beter had kunnen doen vandaag, of zenuwachtig te worden van wat er allemaal gaat komen morgen, kunt u beter genieten van die chips en van het leuke programma op de buis. Dan slaapt u beter en bent u een veel leuker mens voor uw collega op kantoor. U weet wel, die collega die zich vanavond zorgen zit te maken over die presentatie die hij morgen aan u moet geven…

 

BOEK NU EEN WORKSHOP: Wij kunnen u helpen om de regie weer in handen te nemen. Hiervoor hebben wij de volgende twee workshops voor u ontwikkeld.

1.         Regisseur van uw leven in één DAG
2.         Stap in de driver’s seat van uw loopbaan in één dag

Ook als u geen WORKSHOP boekt, mag u ons natuurlijk altijd bellen voor een afspraak over bijvoorbeeld HR ADVIES.

Wij waarderen uw feedback! Laat hieronder uw reactie achter

Reacties zijn gesloten.

© 2021 Lagace HR Training & Coaching - Algemene Voorwaarden - Disclaimer
Webdesign & realisatie: Go Online